O vánočním stromečku

19.12.2014 08:36

V dnešní době si už Vánoce bez ozdobeného vánočního stromečku ani nedokážeme představit. Ale málokdo dokáže odpovědět, odkud se k nám tento zvyk dostal. Jedna stará legenda vypovídá o vzniku vánočního stromečku. Opat Kolumnám z Luxeuilu a Bobba, který se narodil v 6. stol. v Irsku, misionářsky působil v Bretani a Burgundsku. V té době toto území bylo pohanské a on chtěl obyvatelstvu přiblížit svátek narození Krista. Starobylý jehličnan, který tamní obyvatelé uctívali o zimním slunovratu jako svou modlu, nechal ozdobit v den narození Ježíše zapálenými pochodněmi ve tvaru kříže. Oslnivá zář přilákala spoustu lidí a Kolumnám jim vyprávěl příběh o narození malého Ježíška. A snad proto se také jehličnan stal vánočním stromem. Strom má i svoji symboliku - spojuje všechny tři části světa: svými kořeny zasahuje do země, pozemský svět symbolizuje kmen a korunou je spojen s oblohou. Z jiného pohledu by to mohlo znamenat jakési duchovní propojení mezi Peklem, Očistcem a Nebesy. Pro jehličnaté stromy je charakteristická věčně zelená barva, tedy symbol věčného života.

Vraťme se zpátky k nám. Zdobit vánoční stromeček vznikl poměrně nedávno, ale církev tento zvyk zpočátku odsuzovala. Ještě před tím si lidé zdobili svá obydlí zelenými větvemi a věřili, že zaženou zlé síly a přivolají pro svou rodinu a dům štěstí. Vánoční stromeček se dostal do Čech z Německa, kde se objevuje již v 17. a 18. století. Roku 1812 se poprvé rozsvítil v pražské vile ředitele Stavovského divadla Jana K. Liebicha, který ho připravil jako překvapení pro své přátele.

První vánoční stromky stávaly na veřejných místech, jako byly nemocnice a měšťanské domy. Později se ozdobený stromeček rozšířil i do běžných domácností. Původně však nestával na zemi, jako dnes, ale visel nad stolem. Ozdoben býval prostými ozdobami, jako byly jablíčka, ořechy, řetězy z papíru, květiny a perníčky. Byla na něm čitelně vidět symbolika života, symbolika rajského stromu ozdobeného plody.

V minulosti býval osvětlený voskovými svíčkami. Rozsvěcel se, když se na nebi objevila první hvězdička. Mělo to připomenout betlémskou hvězdu. Ze stejného důvodu se i na vrchol stromečku zavěšovala právě hvězda.

První veřejné vánoční stromy u nás byly:

  • v Brně roku 1924. Tato tradice vznikla na popud spisovatele Rudolfa Těsnohlídka, který o vánočním čase našel v lese opuštěnou malou holčičku. Ze spisovatelovi iniciativy se od uvedeného roku pod vánočním stromem též umisťuje kasička, do které lidé přispívají na dobročinné účely např. na stavbu dětského domova pro opuštěné děti.
  • v Plzni 1925. Po první světové válce se tento zvyk rozšířil po celém území první republiky.

A kdy se vánoční stromeček poprvé objevil v Násedlovicích? O tom je zápis ve školní kronice z roku 1882:

„Dne 24. prosince na štědrý večer vystrojen byl nákladem správce školy pro všecky dítky vánoční stromeček, jenž dítkám zvláštním zjevem se býti zdál, poněvač něco podobného nikdy nebyly viděly. Ač dárky nebyly vysokocenné, přece učinily radost svému účelu v plné míře, neb rodičové samí přicházeli děkovati za poskytnutou radost dětem…“

Od tohoto dne pak každým rokem se strojil ve škole vánoční stromeček. Děti se začaly zapojovat do programu a přednášely celý Starý zákon až po narození Ježíše Krista a na jeho oslavu zpívaly i písně. Běžně se zúčastňovalo kolem 200 dětí a mnoho rodičů. Škola tak bývala značně přeplněná. Všechny děti dostávaly drobné dárky a zvlášť na chudobné bylo pamatováno. Dárky se skládaly ze sešitů, tužek, kamínků, držátek, per, vánočních obrázků, cukrovinek a vánoček.

Kontakt

Ing. Hana Bravencová

muzeumagalerie@seznam.cz

Muzeum a galerie Násedlovice
696 36 Násedlovice 129

724 056 091

Vyhledávání

© 2014 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode